Hartstilstand in de buurt? Met een AED kun je levens redden! Ook in Holtenbroek.

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat gebeurt vooral in en rond het huis. Binnen 6 minuten reanimeren en het gebruiken van een AED zorgt voor de grootste overlevingskans. Elke minuut daalt de overlevingskans bij een hartstilstand. Een ambulance is vaak te laat. Daarom is een AED in de buurt nodig.

Wat is een AED

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) geeft iemand met een hartstilstand een elektrische schok. Die kan ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen.
Zo kan een AED iemands leven redden. Elke seconde telt bij een hartstilstand. Loop eens naar het adres waar de dichtstbijzijnde AED hangt: zo loop je in de haast en spanning bij een hartstilstand niet fout en hoef je niet te zoeken.

Hoe bedien ik een AED?

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurt is analyseert de AED het hartritme krijg je precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Blijf – naast het gebruik van een AED – medische hulp inroepen via het noodnummer 112.

Waar kan je AED’s vinden in Holtenbroek?

  • Deltion: bij beide hoofdingangen (Oost én West); noodnummer 038-8534999. Open: ma t/m vrij 7:00 – 23:00; tijdens schoolvakanties van 7:00 – 19:00
  • Wijkcentrum Holtenbroek: bij buitendeur ingang Bachlaan 24 uur per dag – pincode is 1358
  • School Van der Capellen – Lassuslaan 230 – tijdens schooltijden
  • Lidl (Winkelcentrum Holtenbroek Bachplein)
  • BasicFit – Middelweg 401 – ma t/m vrij 7:00 – 22:30; weekend 9.00 – 16.00 (ook de buren FysioPlus hebben een AED)
  • Huisartsenpraktijk Holtenzorg – Straussplein 4 – ma t/m vrij van 8:00 – 17:00
  • AED bij Wijkboerderij de Klooienberg; 24 uur per dag
  • Rode Kruis gebouw – Brahmsstraat 5; 24 uur per dag inzetbaar via hartslag nu. De AED bevindt zich naast de ingang. Het hek zit niet op slot. Binnen is er ook een AED te vinden. Deze is bijna altijd bereikbaar.
  • AED op de voorgevel van de Pergolesistraat 34; 24 uur per dag

AED gemist? Laat het ons weten via het contactformulier!